یافته های جدید در دنیای سوخت های زیستی
اخيرا محققان آنزيمي به نام سي ترموسلوم را معرفي کرده اند که قابليت هاي زيادي در رابطه با تبديل شدن به سوخت زيستي از خود نشان داده است. مکانيسم خاص اين آنزيم، اين امکان را ايجاد کرده است که قابليت تبديل شدن به اتانول را داشته باشد و در نتيجه به عنوان يکي از منابع زيست توده که پتانسيل توليد سوخت زيستي را دارد، معرفي شده است.
توليد سوخت زيستي از ميکروارگانيسم يک زيست توده
گستره انرژي هاي پاک و تجديدپذير تنها به نور خورشيد و نيروي باد و آب محدود نمي شود، بلکه زيست توده ها نيز به عنوان يکي از منابع عظيم انرژي در اين زمينه حضور دارند. اين موجودات ميکروسکوپي با توجه به فعاليت هاي خاصي که دارند، قابليت زيادي براي تبديل شدن به سوخت هاي زيستي را از خود نشان داده و به همين دليل در سال هاي اخير توجه ويژه دانشمندان را به خود جلب کرده اند. اگرچه برداشت انرژي از زيست توده ها در آغاز راه خود قرار دارد، اما دستاوردهاي جديد محققان بيانگر اين نکته است که اين علم راه خود را به سوي آينده پيدا کرده است و مي توان انتظار داشت که در سال هاي آينده، زيست توده ها نيز در کنار نيروهاي عظيم خورشيدي و آبي، به توليد انرژي هاي تجديدپذير بپردازند.
فعاليت هاي سلولوتيکي جانواران ميکروسکوپي و کوچک مي تواند يک منبع قابل توجه براي سوخت هاي زيستي محسوب شود. سال هاست که زيست انرژي (Bioenergy) به عنوان يکي از منابع انرژي هاي پاک و تجديدپذير توجه محققان اين رشته را به خود جلب کرده است و همه ساله نيز تحقيقات و دستاوردهاي زيادي در اين زمينه رقم مي خورد. در همين راستا نيز اخيرا محققان موفق به کشف آنزيم هايي شدند که پتانسيل زيادي جهت تبديل شدن از يک زيست توده به سوخت زيستي دارند. آنزيم هاي موسوم به
C.thermocellum داراي ميکروارگانيسمي هستند که قابليت زيادي براي تبديل شدن به انرژي هاي سوختي دارند.
در اين دستاورد جديد، محققان با استفاده از استراتژي هاي شبيه سازي به بررسي اهميت آنزيم هاي مورد نظر پرداختند و به اين نتيجه رسيدند که اين ميکروارگانيسم نه تنها با بهره گيري از مکانيسم شايع تخريب سلولوز عملکرد خود را به انجام مي رساند، بلکه از يک رده جديد آنزيم هاي اسکافلد بدون سلول نيز استفاده مي کند. محققان معتقدند که اين باکتري غيرهوازي مي تواند يک مورد عمده و مهم در توليد سوخت هاي زيستي از مواد خام زيست توده ها به شمار رود، چراکه داراي سيستم خارجي سلولوز و مسيرهاي متابوليکي است که آن را در تبديل زيست توده به اتانول قادر مي سازند.
علاوه بر اين، C.thermocellum بهترين نمونه سلولوتيک غيرهوازي محسوب مي شود که تاکنون بر روي زيست توده ها امتحان شده است. همچنين اين ميکروارگانيسم هميشه و در همه جا حاضر و در دسترس است و از همه مهم تر اين که از متغيرهاي ديگري مانند خاک، گياهخواران و چشمه هاي آب گرم نيز جداست و به صورت يک ارگانيسم ايزوله عمل مي کند.
در پايان لازم به ذکر است که بهبود فعاليت سلولوتيکي زيست توده ها در نهايت بر روي اين صنعت تاثير مثبتي دارد و باعث اميدواري بهره برداري از اين منابع ميکروسکوپي انرژي مي شود و بهبود و پيشرفت استراتژي هاي اين علم را در پي خواهد داشت. اما با اين حال لازم به ذکر است که دستاورد جديد تنها آغاز بهره برداري از قابليت هاي زيست توده ها جهت توليد انرژي به شمار مي رود و در اين مورد خاص نيز نياز به تحقيقات بيشتري است تا تمام پتانسيل C. thermocellum به عنوان يک منبع زيست توده مورد بهره برداري قرار گيرد.
منبع: مجله دانش بنیان
ارسال به دوستان